eureka adds parametric façade to ryde’s civic centre proposal

eureka adds parametric façade to ryde's civic centre proposal eureka adds parametric façade to ryde’s civic centre proposal

eureka adds parametric façade to ryde’s civic centre proposal
(above) ryde exterior

a city is an interplay of spatial and programmatic multiplicities irreducible to any one single component but together defining what a city is or can be. the vision for the civic centre at the australian city of ryde is one of functional, natural and topological synthesis. bringing together natural space, civic functions, and the public realm was a major part of eureka’s architectural proposal. the programmatic components included a unique assembly of administrative, residential, commercial, exhibition, event, and open public spaces which all share a direct relationship with the integration of natural systems.


ryde exterior

eureka‘s design proposal begins with a direct response to the density, scale and connectivity to the surrounding neighborhood. the site is situated along a major thoroughfare, devlin st, between the thriving west ryde neighborhood and the largest commercial center in town. this tension between low and high, neighborhood and commercial, prompted a design strategy which would blend the two contrasting sides of the city. the west part of the site behaves like an ecosystem, a park and a resting zone for the residents while the east part of the site rises up to meet the commercial development, an active and hybrid zone.

video courtesy of eureka

by choosing to hybridize many of the components which make up a city on a single site, the new ryde civic centre would have to collapse both use and natural urban space. blending together the programmatic functions, including event, performance, retail, and open space meant folding a new layer over this assemblage. a geometrical strategy driven by multiple parameters, including resource efficacy, and ecological integration. the idea of topological continuity was key and further enhanced by analyzing the climate and environmental impacts which in turn informed the massing strategies. the sites topographical character, sloping north to south, led the team to integrate a series of ponds that would collect, store and guide rainwater along primary, secondary and reuse system. collecting grey water and reusing it to maintain the growth of vegetation throughout the park and façade became imperative to the overall vision.


program diagram

the north façades topological approach maintains a tangential relationship with the ground in order to reinforce the natural flow of biological systems from ground to the building façade. the decision to use a felt living wall system provided a solution which reduced the carbon footprint compared to other pre-assembled living wall systems. by allowing the façades natural growth to take place on site, facilitated by an irrigation system, the façade would emerge as a dynamic response to climate weather and the interaction between a selection of plant species. the intention of increasing the density of plants and trees on our site included actuating a microclimate through evapotranspiration, optimizing the energy balance and comfort level for residents. a higher insulation value provided by the living wall system meant that most living units within the building could be placed along the north facing façade with views of the wetland park and quiet neighborhood.


façade system

last but not least, the design aims to provide the city of ryde with a unique approach to synthesizing natural systems, an iconic relationship to nature and resources, and a direct response to density of use within its urban fabric. the city is made up of life and all elements should be treated as irreducible as we continue to discover the connectivity of all systems. the new ryde civic centre maintains this approach and derives an iconic language from it, for all its residents to experience.


density diagram


model windows


model louvers 


model curtain wall


model window frames


model windows and interior spaces 


model PV panels


model PV panels and windows

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: juliana neira | designboom


See more: designboom.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s