The Whitney Is Wired For Sound, Video

Designed by architect Renzo Piano and situated near New York City’s Hudson River, the Whitney’s new building increases exhibition and programming space. Designed by architect Renzo Piano and situated near New York City’s Hudson River, the Whitney’s new building increases exhibition and programming space.

The new Whitney Museum of American Art near New York City’s High Line is a masterpiece of architecture. But what’s behind the walls is just as notable: state-of-the-art custom electronics, and audiovisual and IT installations that create a seamless multimedia experience for patrons.

Designed by architect Renzo Piano and situated near the Hudson River, the Whitney’s new building “vastly increases the museum’s exhibition and programming space, offering the most expansive display ever of its unsurpassed collection of modern and contemporary American art,” museum officials said.

Opened in early 2015, the building gives the Whitney a total of 50,000 sq. ft. of gallery space and 13,000 sq. ft. of outdoor space facing the High Line for installations, performances, and events.

Renzo Piano’s design takes a strong and strikingly asymmetrical form that responds to the industrial character of the Meatpacking District. Renzo Piano’s design takes a strong and strikingly asymmetrical form that responds to the industrial character of the Meatpacking District.

Cerami & Associates, New York, a consultancy in acoustical, audiovisual, IT, and security design, designed the systems for new theaters and interactive audiovisual systems throughout the museum. Gardiner & Theobald, New York, the owner’s representatives for the museum, selected Cerami & Associates for the project, based on the consultant’s strong history with the Whitney, having worked on renovations and exhibits in the museum’s prior location.

Cerami & Associates’ representatives worked closely with the project team to understand the design brief and concepts for the museum. They interviewed key stakeholders and user groups to determine the needs and requirements for each space.

The firm also provided extensive digital signage and an assistive-listening device system in the galleries, all completed over a 16-month span. The new technical spaces include an education center; a multi-use black box theater for film, video, and performance; a 170-seat theater with views to the river; a conservation lab; and a library reading room.

Behind the walls of the museum are state-of-the-art custom electronics, audiovisual, and IT installations that create a seamless multimedia experience for patrons. Behind the walls of the museum are state-of-the-art custom electronics, audiovisual, and IT installations that create a seamless multimedia experience for patrons.

Cerami planners tailored the acoustical design of each space to support the exhibits, events, and special functions held at the Whitney. Special control using an acoustically isolated design ensures that all of the varied functions in the galleries are clear and comfortable for patrons and visitors, particularly in the theatre, where control of the West Side Highway traffic noise outdoors was critical.

Because the main focus of the museum is film, the Cerami firm designed AV systems for state-of-the-art film processing and surround-sound audio support, as well as the capacity to support any live theatrical event or function. The main performance venue, the black box theater, and a nearby film and video gallery are designed to provide 16-mm and 32-mm film projection.

Also developed were AV solutions for the museum’s classrooms and seminar rooms. The AV technology includes a building-wide, distributed-digital audio system delivering multi-channel sound to specific locations such as galleries, lobbies, and restaurant/cafés. Broadcast tie lines terminate at the loading dock from strategically placed connections for production and satellite camera feeds.

An acoustically isolated design ensures the galleries are clear and comfortable for patrons and visitors. An acoustically isolated design ensures the galleries are clear and comfortable for patrons and visitors.

The black box theater is one example of the multiple functions requiring multiple audiovisual components. The theater provides a flexible space for multiple uses, including:

multi-media presentations, employing digital cinema-quality projectionmotion-picture film with cinema-quality sound, surround soundlectures, spoken-word presentations, panel discussionsperformances, such as dance, with recorded or live music accompanimentscreening of new video artwork in various formats.

Likewise, the restaurant/cafés are equipped with audiovisual fit-out to accommodate events requiring sound reinforcement and video projection. It includes:

two motorized ceiling-recessed front-projection screens for use with portable video projection from within the spacetwo floor boxes located approximately where projectors would be located to properly fill and illuminate the screens. Connectivity from playback facilities in the theater and from the lectern floor boxes is provided.two floor boxes located approximately where a lectern might be placed for a presentation, or narration of projected images. Connectivity for microphones and connectivity to the projector locations for projection of laptop output is provided.a system of ceiling-recessed loudspeakers.

Similar attention to audiovisual needs is seen in the museum’s classrooms, seminar rooms, film and video galleries, and even the trustee conference room. As a result, The Whitney’s new home truly engages patrons on many levels.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s